dijous, 23 de maig del 2013

VOLCÀ EN ERUPCIÓ!

Voleu fer un experiment d'allò més xulo i espectacular?

Podem crear el nostre propi volcà en erupció d'una manera molt fàcil.

Primer haurem de construir el volcà, posant un potet de vidre al centrem que serà la boca del volcà, i després modelar amb fang o sorra una muntanya a tot el voltant. Les possibilitats són infinites, podeu fer un super-volcà molt realista, amb un poblet al voltat i tot, o bé, si teniu molta pressa, construir-lo amb sorra i en un moment tindreu acabat el volcà.

Aquí teniu uns exemples:

Volcà de fang

Volcà de sorra

Per a fer l'experiment necessitarem:

Bicarbonat sòdic
Vinagre
Detergent
Colorant alimentari vermell

Com ho fem?

Primer barregem dins el potet que tenim al volcà el bicarbonat sòdic amb una mica de detergent (sabó de mans, per exemple) i el colorant vermell, fent una pasteta.

Quan estigui tot preparat... aboquem amb un got el vinagre dins el volcà i...

VOLCÀ EN ERUPCIÓ!!


Si us fa una mica de mandra construir el volcà també es pot comprar un "kit" ja preparat per a fer volcans a la web Science4You, kit de volcans.

Per què passa això?

Quan barregem cafè i llet en un gotet, es crea un element nou, el tallat, que no explota, ni fa bombolles, ni fa res,... un aburriment, vaja! 
En canvi en el cas del bicarbonat sòdic i el vinagre resulta que quan els barregem es crea un element nou que no pot estar-se quiet i que es diu àcid carbònic. Per a que ens entenguem, els elements que formen el bicarbonat i els del vinagre són oposats, no poden ajuntar-se i crear un element "tranquil" com el tallat.  L'àcid carbònic és molt i molt inestable que, només néixer, comença a fer bombolles i créixer (efervescència), alhora  que es va desfent en aigua i CO2, que ja sabem que és un gas transparent. Per això, al final, si no hi posem gens de sabó, quan hagi acabat del tot la reacció, ens quedarà només l'aigua. 
Al posar-hi el sabó afegim bombolles extra per a fer-ho més espectacular.  


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
;